Идеалният гардероб

14.03.2018 08:19 pm

Идеалният гардероб

Всяко жилище се нуждае от функционални места за багаж, които да ни спасят от купищата вещи, разпиляни навсякъде. Един от начините да се справим с бъркотията е периодично да се освобождаваме от ненужните вещи. Но за да овладеем хаоса и да се радваме на ред в дома си, най-добрият начин е добре да организираме пространството в гардероба си.

Ако ви предстои да си купувате гардероб, отделете достатъчно време да обмислите от какво точно имате нужда, защото това не е мебел, която се купува всеки ден. Проектирането е особено важно за лесното и пълноценно използване след това. Да направиш гардероба си функционален, удобен и да го поддържаш винаги подреден съвсем не е лесна работа, а по-скоро е един вид изкуство.

Гардеробите са едри мебели и най-много зависят от пространството, с което разполагате. Затова почти винаги се правят по поръчка или се използва обзавеждане на модулен принцип, което може да се адаптира според мястото. Удобният гардероб е въпрос на правилен компромис между функционалност и налично пространство.

Безспорно най-добрият вариант е да си направите гардероб по поръчка, съобразен с всичките ви изисквания за удобство. Изберете най-подходящото място в помещението - може да използвате ниша в стаята за вграден гардероб или свободния ъгъл, който стои неоползотворен. Ъгловите гардероби са неочаквано удобни и събират много, много вещи.

Едно нестандартно решение е да използвате част от стаята и да обособите дрешник, ако е твърде продълговата. Всъщност, почти всяка жена мечтае да има такава възможност. За съжаление обаче обикновено спалните са твърде малки като квадратура, а в новото строителство са направо миниатюрни. В някои случаи въпросният гардероб може да послужи като преградна стена и да обособи две отделни помещения. 

В случай, че стаята ви е малка, използвайте най-удобната стена и си поръчайте гардероб висок до тавана, за да използвате цялото пространство, с което разполагате. А ако му сложите огледални плъзгащи врати, веднага  ще получите усещане за по-просторна стая.

Плъзгащите врати дават по-голяма свобода по отношение на размера на вратите и възможностите за използване на наличното пространство, освен това са предпочитани като естетика за съвременния изчистен интериор. С добра гардеробна система ширината на крилото може да бъде до 190 см, а височината - до 280 см. Необходими са обаче качествени механизми и системи, които имат по-дълъг живот и въпреки че струват по-скъпо, инвестицията си струва. Традиционно, плъзгащите системи за корпусни и вградени гардероби са с долно водене (долна релса). Горно окачване обикновено се прилага при врати, разделящи дрешник от друга стая и е изцяло интериорно решение, целящо да няма видимо разделяне на пода с долна релса.

Ако вратите са с панти, с техния размер трябва да бъде съобразено и самото сепариране на различните вътрешни секции в гардероба. Традиционната ширина на едно крило е между 40 и 60 см, съответно такива са и отделенията, скрити зад всяка врата. И при този вид врати качествените механизми са ключов фактор за удобството и дългото безпроблемно използване.

Сгъваемите врати са интересна алтернатива на предходните два типа. Удобството при тях е, че се сгъват встрани при отваряне и осигуряват пълен достъп до вътрешността на гардероба. Механизмите на сгъваемите врати обаче са два пъти повече в сравнение с тези на плъзгащите се гардеробни врати, което увеличава риска от повреда и оскъпява поддръжката им.

Стандартно разпределението на един гардероб включва следните основни компоненти: рафтове за сгънати дрехи, лостове за висящи дрехи и чекмеджета за бельо, но може да бъде оптимизиран с механизми като закачалки за вратовръзки, бижута и колани, изтеглящи механизми за панталони, вградена дъска за гладене, телескопична поставка за панталони, изтегляща поставка за обувки, лифт за дрехи и др. Всички аксесоари трябва да бъдат съобразени с наличното пространство.

Обикновено между два рафта се оставят по 35-50 см, в зависимост какъв тип дрехи или кутии ще бъдат съхранявани. При монтажа на лоста трябва да се знае дали дрехите ще са дълги или къси, за да се определи височината. При късите тази височина е добре да бъде 90 см, а при дълги дрехи -130 см. Ако дълбочината на гардероба не е стандартната – 60 см, в която влиза обикновена закачалка, лостът може да бъде монтиран на гърба на гардероба и да е изтеглящ се. Ако се налага да бъде монтиран по-високо, за да бъде достъпен, може да се използва газов лифт. Важно е да се съобразят елементите, които се изтеглят, с разминаването, приплъзването или отварянето на вратите, така че да не се засичат. Всички рафтове, които са на около 40 см от пода, създават дискомфорт, затова е препоръчително вместо тях долу да бъдат разположени изваждащите се кошници и чекмеджета. Не трябва да се забравят и отделенията за обемисти неща – куфари, чанти, кутии за шапки и сезонни дрехи. Най-подходящото място за тях е най-горният рафт. Когато се изпълнява в класически вграден гардероб, той може да е едно цяло пространство без разделения.

По-специално отношение изискват и обувките. Ако те намерят място в гардероба, е добре да си имат свое собствено отделение. Правилното съхранение е в кутии и на рафтове, но за ежедневните обувки може да се използват и специални механизми. Повечето механизми за окачване на обувки (плъзгащи, стационарни, тръбни) с изключение на т.нар. вертикални шишове, имат един недостатък - обувката трябва да е с ток, за да не се плъзга. Много удобни са кутиите за обувки с прозорец - при тях не се налага всеки път да отваряте, за да видите какво има вътре. Подходящ вариант е и т.нар. кошница за обувки.

Осветлението в гардероба е изключително удобство. То може да бъде вградена диодна лента в лоста за дрехи, в рафта или просто диодна лампа, която се монтира на гърба на гардероба. Различните модели могат да бъдат включвани през ключ или автоматично с реле при отваряне на вратата.

За изработката се използват различни материали. Много разпространен избор е фурнирът светло дърво, който, за разлика от по-тъмните дървесни видове, олекотява пространството. Огледалният финиш също се предпочита, тъй като отразява и това визуално уголемява стаята. По същата причина се харесват и избират светли цветове – бяло, охра, крем. Много актуални са и MDF плоскостите с покритие лак. Разбира се в класическите интериори гардеробите от масив остават най-желаното и подходящо решение. По отношение на формите, категорично се предпочита изчистената геометрия,  за да не се нарушава идеалната чистота на линиите.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Идеи и полезни съвети

Идеи и полезни съвети

Идеалният гардероб

Идеалният гардероб

Всяко жилище се нуждае от функционални места за багаж, които да ни спасят от купищата вещи, разпиляни навсякъде. Един от начините да се справим с бъркотията е периодично да се освобождавам Всяко жилище се нуждае от функционални места за багаж, които да ни спасят от купищата вещи, разпиляни навсякъде. Един от начините да се справим с бъркотията е периодично да се освобождавам 2018-03-15T11:03:12+02:00 Идеалният гардероб

<p class="text-alignjustify">Всяко жилище се нуждае от функционални места за багаж, които да ни спасят от купищата вещи, разпиляни навсякъде. Един от начините да се справим с бъркотията е периодично да се освобождаваме от ненужните вещи. Но за да овладеем хаоса и да се радваме на ред в дома си, най-добрият начин е добре да организираме пространството в гардероба си.</p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/8292/files/image/closet-organization.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Ако ви предстои да си купувате гардероб, отделете достатъчно време да обмислите от какво точно имате нужда, защото това не е мебел, която се купува всеки ден. Проектирането е особено важно за лесното и пълноценно използване след това. Да направиш гардероба си функционален, удобен и да го поддържаш винаги подреден съвсем не е лесна работа, а по-скоро е един вид изкуство.</p> <p class="text-alignjustify">Гардеробите са едри мебели и най-много зависят от пространството, с което разполагате. Затова почти винаги се правят по поръчка или се използва обзавеждане на модулен принцип, което може да се адаптира според мястото. Удобният гардероб е въпрос на правилен компромис между функционалност и налично пространство.</p> <p class="text-alignjustify">Безспорно най-добрият вариант е да си направите гардероб по поръчка, съобразен с всичките ви изисквания за удобство. Изберете най-подходящото място в помещението - може да използвате ниша в стаята за вграден гардероб или свободния ъгъл, който стои неоползотворен. Ъгловите гардероби са неочаквано удобни и събират много, много вещи.</p> <p class="text-alignjustify"><img src="https://cdncloudcart.com/8292/files/image/wardrobe-ideas-5aa9b26aaa6eb.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Едно нестандартно решение е да използвате част от стаята и да обособите дрешник, ако е твърде продълговата. Всъщност, почти всяка жена мечтае да има такава възможност. За съжаление обаче обикновено спалните са твърде малки като квадратура, а в новото строителство са направо миниатюрни. В някои случаи въпросният гардероб може да послужи като преградна стена и да обособи две отделни помещения.&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">В случай, че стаята ви е малка, използвайте най-удобната стена и си поръчайте гардероб висок до тавана, за да използвате цялото пространство, с което разполагате. А ако му сложите огледални плъзгащи врати, веднага&nbsp; ще получите усещане за по-просторна стая.</p> <p class="text-alignjustify"><img src="https://cdncloudcart.com/8292/files/image/wardrobe-shutters.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Плъзгащите врати дават по-голяма свобода по отношение на размера на вратите и възможностите за използване на наличното пространство, освен това са предпочитани като естетика за съвременния изчистен интериор. С добра гардеробна система ширината на крилото може да бъде до 190 см, а височината - до 280 см. Необходими са обаче качествени механизми и системи, които имат по-дълъг живот и въпреки че струват по-скъпо, инвестицията си струва. Традиционно, плъзгащите системи за корпусни и вградени гардероби са с долно водене (долна релса). Горно окачване обикновено се прилага при врати, разделящи дрешник от друга стая и е изцяло интериорно решение, целящо да няма видимо разделяне на пода с долна релса.</p> <p class="text-alignjustify">Ако вратите са с панти, с техния размер трябва да бъде съобразено и самото сепариране на различните вътрешни секции в гардероба. Традиционната ширина на едно крило е между 40 и 60 см, съответно такива са и отделенията, скрити зад всяка врата. И при този вид врати качествените механизми са ключов фактор за удобството и дългото безпроблемно използване.</p> <p class="text-alignjustify">Сгъваемите врати са интересна алтернатива на предходните два типа. Удобството при тях е, че се сгъват встрани при отваряне и осигуряват пълен достъп до вътрешността на гардероба. Механизмите на сгъваемите врати обаче са два пъти повече в сравнение с тези на плъзгащите се гардеробни врати, което увеличава риска от повреда и оскъпява поддръжката им.</p> <p class="text-alignjustify">Стандартно разпределението на един гардероб включва следните основни компоненти: рафтове за сгънати дрехи, лостове за висящи дрехи и чекмеджета за бельо, но може да бъде оптимизиран с механизми като закачалки за вратовръзки, бижута и колани, изтеглящи механизми за панталони, вградена дъска за гладене, телескопична поставка за панталони, изтегляща поставка за обувки, лифт за дрехи и др. Всички аксесоари трябва да бъдат съобразени с наличното пространство.</p> <p class="text-alignjustify"><img src="https://cdncloudcart.com/8292/files/image/img0-5.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Обикновено между два рафта се оставят по 35-50 см, в зависимост какъв тип дрехи или кутии ще бъдат съхранявани. При монтажа на лоста трябва да се знае дали дрехите ще са дълги или къси, за да се определи височината. При късите тази височина е добре да бъде 90 см, а при дълги дрехи -130 см. Ако дълбочината на гардероба не е стандартната &ndash; 60 см, в която влиза обикновена закачалка, лостът може да бъде монтиран на гърба на гардероба и да е изтеглящ се. Ако се налага да бъде монтиран по-високо, за да бъде достъпен, може да се използва газов лифт. Важно е да се съобразят елементите, които се изтеглят, с разминаването, приплъзването или отварянето на вратите, така че да не се засичат. Всички рафтове, които са на около 40 см от пода, създават дискомфорт, затова е препоръчително вместо тях долу да бъдат разположени изваждащите се кошници и чекмеджета. Не трябва да се забравят и отделенията за обемисти неща &ndash; куфари, чанти, кутии за шапки и сезонни дрехи. Най-подходящото място за тях е най-горният рафт. Когато се изпълнява в класически вграден гардероб, той може да е едно цяло пространство без разделения.</p> <p class="text-alignjustify">По-специално отношение изискват и обувките. Ако те намерят място в гардероба, е добре да си имат свое собствено отделение. Правилното съхранение е в кутии и на рафтове, но за ежедневните обувки може да се използват и специални механизми. Повечето механизми за окачване на обувки (плъзгащи, стационарни, тръбни) с изключение на т.нар. вертикални шишове, имат един недостатък - обувката трябва да е с ток, за да не се плъзга. Много удобни са кутиите за обувки с прозорец - при тях не се налага всеки път да отваряте, за да видите какво има вътре. Подходящ вариант е и т.нар. кошница за обувки.</p> <p class="text-alignjustify"><img src="https://cdncloudcart.com/8292/files/image/untitled.jpg" alt="" /></p> <p class="text-alignjustify">Осветлението в гардероба е изключително удобство. То може да бъде вградена диодна лента в лоста за дрехи, в рафта или просто диодна лампа, която се монтира на гърба на гардероба. Различните модели могат да бъдат включвани през ключ или автоматично с реле при отваряне на вратата.</p> <p class="text-alignjustify">За изработката се използват различни материали. Много разпространен избор е фурнирът светло дърво, който, за разлика от по-тъмните дървесни видове, олекотява пространството. Огледалният финиш също се предпочита, тъй като отразява и това визуално уголемява стаята. По същата причина се харесват и избират светли цветове &ndash; бяло, охра, крем. Много актуални са и MDF плоскостите с покритие лак. Разбира се в класическите интериори гардеробите от масив остават най-желаното и подходящо решение. По отношение на формите, категорично се предпочита изчистената геометрия,&nbsp; за да не се нарушава идеалната чистота на линиите.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки